Startlån – ett nytt förslag
Går du i tankar på att köpa hus eller lägenhet? Det är ett stort beslut och handlar om en stor summa pengar. De allra flesta människor lånar pengar till sitt köp i form av ett bolån. Vid köpet krävs idag en kontantinsats på 15 % av summan, något som regeringen nu har kommit med ett förslag om att ändra genom att införa startlån. Anledningen till förslaget är att underlätta för de som för första gången ska köpa en bostad.
Att ansöka om bolån idag
Den som idag går till banken för att ansöka om ett lån till bostadsköp kommer ha möjlighet att låna upp till 85 % av fastighetens värde. Resterande 15 % av summan förväntas låntagaren själv ha tillgång till, vilket kallas för kontantinsats. Summan på kontantinsatsen storlek är därför procentuell utifrån fastighetens värde.
Priset på fastigheter skiljer sig åt kraftigt i landet. Prisvariationen gör därför att en person som vill köpa lägenhet i Stockholm jämfört med Norrlands inland får räkna med att behöva skjuta till en större summa i kontantinsats.
Pengar till kontantinsats
Kontantinsatsen ska gärna finnas som ett tillgängligt kapital, exempelvis på ett sparkonto. Har inte det funnits möjlighet att spara till hela eller delar av summan är det vanligt att ansöka om privatlån, vilket fungerar som ett separat lån för att kunna investera i ett boende.
Syftet med dagens bolånetak
Finansinspektionen införde bolånetaket 2010, vilket hindrade låntagare från att belåna mer än 85 % av värdet på sina fastigheter. Tidigare var det möjligt att låna till hela summan i form av botten- och topplån. Syftet med ett bolånetak var att minska storleken på skulderna för enskilda hushåll.
Fördelar med bolånetak:
- Minskar belåningsgraden i de svenska hushållen
- Bidrar till en stabil bostadspolitik
Nackdelar med bolånetak:
- Svårt för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden
Över tid har det visat sig att bolånetak har varit positivt på så sätt att låntagare skuldsätter sig i lägre omfattning. Däremot har det gjort det svårare för den som för första gången ska köpa ett boende. Att spara ihop stora summor kan ta många år, vilket inte är optimalt för den som vill flytta omgående. Därför finns nu ett förslag om startlån.
Startlån till förstagångsköpare av bostad
Regeringen har tillsatt en utredning om startlån till förstagångsköpare av bostad. Utifrån utredningen har nu ett förslag utformats: förslaget innebär att den som ska köpa för allra första gången ska ha möjligheten att låna upp till 95 % av fastighetens värde.
Maximalt belopp på startlån
Förslaget är att beloppet på startlånet ska uppgå maximalt till 250 000 kr per person. Är det två personer eller en ensamstående förälder som ansöker om bolån kan ett belopp på upp till 500 000 kr vara möjligt att beviljas.
Vilka kan komma att omfattas?
Utgångspunkten i förslaget är att gynna förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Det ska även inkludera personer som under de senaste tio åren inte har ägt en bostad i Sverige. På så sätt inkluderas även andra utsatta grupper som kan ha det svårt att få ekonomiska förutsättningar till att köpa ett eget boende.
Eftersom det är ett betänkande som nu har lämnats vidare är det inte på något sätt säkert att förslaget kommer att gå igenom. Även om utredningen pekar på vissa förslag skulle ett slutgiltigt beslut komma att se ut på ett helt annat sätt.
Sammanfattningsvis
Regeringen har gjort en omfattande utredning gällande läget på bostadsmarknaden och landat i startlån som förslag för att öka förutsättningarna att kunna äga sin bostad. Enligt förslaget skulle startlånet bli ett extra lån som hör ihop med det vanliga bolånet, vilket därför borde leda till en lägre ränta än för till exempel lån utan säkerhet.
Om förslaget kommer att bli verklighet återstår att se, liksom vilken effekt det skulle ha i praktiken. Att åtgärder görs för att underlätta för unga som vill ha chansen att få möjlighet och köpa den första lägenheten är förstås positivt.
Det finns även en rad andra möjliga åtgärder som har kommit fram under den här utredningen, dock endast ett av dessa har tagit steget vidare till att lämnas vidare. Kanske vi får se andra möjliga förslag gå vidare till Riksdagen att besluta om längre fram.