Småbarnslivets ekonomi – 5 tips

våra 5 bästa tips för hur du håller koll på ekonomin under småbarnsåren

Att få barn är fantastiskt. Det är samtidigt också dyrt. En undersökning från Swedbank visar på att det mest nödvändiga för ett nyfött barn kostar minst 1500 kr per månad och att kostnaden sedan bara ökar. Kanske behövs också byte av bil flera gånger under småbarnslivet, kanske krävs flytt till en större bostad. Dessutom går inkomsterna ner under en tid under föräldraledigheten.

Att räkna på kronor och ören kan kännas krasst, men det är en realitet som man som förälder måste utgå ifrån när ekonomin ska planeras. För att göra den fantastiska resan med barnet eller barnen så smidig som möjlig under de första åren, kan du med fördel kika närmare på våra 5 tips.

1. Planera ekonomin långt innan resan till BB

Under graviditeten bör ni inte bara förbereda er mentalt på att ni snart kommer att bli fler i hushållet. Ni bör också börja planera för en sämre ekonomi. Oavsett hur ekonomin ser ut idag, och oavsett hur föräldrapenningen kommer att se ut, kommer det att bli kärvare från den dag ni kommer hem från BB.

Ett utmärkt tips är att tidigt börja driva runt hushållet på en lägre sammanlagd inkomst. Varför inte försöka leva på vad ni kommer att ha tillsammans när barnet är fött? Det som blir över när ni lever mer sparsamt kan ni sätta undan till en buffert för det första året. Utgifterna, såväl de små som de stora, blir garanterat fler än vad ni räknar med! Försök också att se över eventuella privatlån och liknande, och om möjligt betala lite extra.

2. Planera ekonomin löpande under småbarnsåren

Mitt bland lämning, hämtning, jobb, eventuell fritid, ruskiga novemberkvällar, bolån och annat som hör småbarnslivet till gäller det att försöka få tid och ork till att löpande planera ekonomin. Det är lättare sagt än gjort, men det är nödvändigt för att hålla ekonomin motståndskraftig mot oförutsedda händelser.

Vårt tips är att kanske en gång i månaden se över kostnaderna i hushållet och göra prioriteringar. Det kan handla om allt från abonnemang till bolån. Behöver hushållet både Netflix, HBO och Viaplay? Har du den lägsta bolåneräntan du kan få, eller finns läge att förhandla? Grundidén är att stryka allt som inte ger den livskvalitet du söker för dig och din nya, större familj.

3. Sätt barnet och familjelyckan främst

Småbarnslivet försvinner snabbare än du tror. En dag vaknar du upp och upptäcker att perioden med små barn hemma är till ända! När du är mitt inne i det kan småbarnslivet många gånger upplevas som minst sagt besvärligt, men glädjeämnena är samtidigt många.

Försök att göra glädjeämnena så många som möjligt, både för dig och barnet/barnen. Ett sätt att göra det är att fokusera både energi och ekonomi på det som är viktigast. Lista till exempel alla utgifter och se vilka som stödjer ett lyckligt småbarnsliv och vilka som inte gör det. De senare kan du gott och väl slopa helt och hållet.

4. Få stöd från familj (och appar)

Att få hjälp av familj och vänner med barnpassning är en sak som verkligen kan underlätta i det hektiska småbarnslivet. Att spendera en stund med din partner eller make/maka utan barn kan ge välbehövlig energi och en välbehövlig andningspaus. Dessa stunder kan också användas för att gå igenom ekonomin och göra eventuella ändringar för att allt ska fungera som ni vill.

Stöd i det ekonomiska livet med små barn kan du också få via smarta appar som presenterar din ekonomi för dig svart på vitt. Appar som kategoriserar dina inkomster och inköp kan underlätta när du vill ha koll på vart pengarna tar vägen. Finns dessutom inbyggda budgetfunktioner och möjligheter att betala räkningar direkt i appen är det givetvis ännu bättre. Kort sagt finns goda möjligheter att sätta ekonomin på autopilot, och på så sätt sparar du både tid och energi.

5. Smartare inköp och återbruk

Ett barn kostar som sagt mycket stora belopp varje månad. Det är därför inte dumt att fundera kring hur inköp av saker till barnet ska gå till. Att köpa begagnat är alltid ett bra tips. Många gånger kan du hitta både kläder, leksaker, vagnar och annan utrustning till mycket låga priser. Blocket, grupper på Facebook, kontakter från vänner och bekanta samt loppisar är utmärkta sätt att hitta begagnade saker till barnet. Det fina är att exempelvis kläder och vagnar ofta är i mycket bra skick. Små barn växer nämligen ur kläder och utrustning mycket snabbt – vilket just är ett skäl att inte köpa nytt.

När ditt/dina barn har vuxit ur sina saker kan du få tillbaka en del av pengarna genom att själv sälja dem begagnade exempelvis på Facebook Marketplace eller på loppisar.

Läs mer

Tycker du att den här artikeln var intressant? I så fall kan vi tipsa om vår artikel om hur man bäst skaparen gemensam parekonomi. Här får du tips på hur man i ett parförhållande kan tänka kring och planera ekonomin tillsammans. Se också gärna våra tips kring att göra en hushållsbudget. Där finner du också en länk direkt till Konsumentverkets utmärkta verktyg för att lägga upp en budget.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden