Så påverkas din ekonomi vid skilsmässa
Antalet skilsmässor har ökat under 2020, visar statistik från Domstolsverket. Under juni och juli noterades en skillnad på 14 procent jämfört med fjolåret. Det är en förhållandevis kraftig ökning av ansökningar, i synnerhet då statistiken för skilsmässor brukar vara ganska stabil.
Ökningen har noterats från det att coronaviruset började sprida sig i Sverige. Det har troligen varit ett oroligt år för många gifta par, med flera som blivit fast hemma och de ekonomiska besvären som har ökat bland svenska hushåll under krisen. I och med det har fler skilt sig.
Men kristid eller inte: Vad händer egentligen med din ekonomi vid en skilsmässa? Vad ska du tänka på och hur gör du för att ta dig igenom tiden efter skilsmässan? Låt oss ta en titt.
Dubbla boendekostnader
Boendefrågan är en central del vid en skilsmässa. Ni behöver plötsligt två bostäder istället för en, vilket brukar bli dyrare. Sedan är frågan om någon ska bo kvar i er gemensamma bostad eller om den ska säljas. Och så tillkommer ju även saker som flytt och inredning…
Dessutom blir det en del dubbla löpande kostnader. Några exempel är el, försäkringar och teknisk utrustning. Det är svårt att förutse allt och det är därför lätt att kostnaderna skenar iväg mer än du tror. Trots allt har du ju tidigare räknat med att dela alla kostnader på två.
Ta hänsyn till eventuella barn
Om du har barn är det så klart det allra viktigaste att ta hänsyn till vid skilsmässan. Här är boendefrågan en stor del eftersom ekonomisk och praktisk oordning kommer påverka era barn. Genom att ni samarbetar får barnen en tryggare tillvaro under övergångsperioden.
Likt boendet kan barn på två ställen innebära ökade kostnader. Vissa saker kommer behöva finnas i två hushåll och långt ifrån alla är billiga. Det kan kosta en hel del, framför allt i början.
Sätt upp en budget i förhand
Att gå från två inkomster till en innebär vissa förändringar. Därför är det bra att göra en budget. Eller två till och med: en med nuläget och en med situationen efter skilsmässan.
Då blir det tydligt vilka kostnader som ökar och framför allt om inkomster och utgifter ser ut att gå ihop. Om du tidigt sätter upp en budget kan du börja ordna upp din ekonomi redan innan skilsmässan är färdig. Dessutom vet du hur mycket du kan lägga på t.ex. boende.
Enskild och delad egendom
Vid skilsmässa görs en bodelning. Detta är alltid del av processen när det finns så kallade “giftorättsgods” (egendom som ägs tillsammans). Bodelningen kan ni göra på egen hand så länge ni båda är överens. Vid oenigheter kan ni dock behöva ta hjälp av en advokat.
Kom ihåg att enskild egendom inte ingår i bodelningen. Det är dock bra att ange vad som är enskild egendom i förtid. Då kan du vara säker på att den blir din vid skilsmässan. Ett vanligt sätt att göra detta på är att skapa ett äktenskapsförord, oftast redan vid själva giftermålet.
Annat praktiskt och ekonomiskt
Det kommer tillkomma andra saker att lösa efter skilsmässan. Finns det exempelvis några gemensamma lån eller konton? Ni kanske har gjort banköverföringar sinsemellan? Allt detta behöver lösas och det är inte helt lätt att få till allt direkt, trots planering och förberedelser.
Men i takt med att den nya tillvaron kommer på plats kan du räkna kring de nya utgifterna. Går budgeten ihop? Ofta lär du dig att få ihop ekonomin över tid och vad saker och ting får kosta, men det är bra att ha fortsatt koll så att kostnaderna inte börjar skena iväg.
Läs mer: Håll koll med en hushållsbudget