Så här fungerar psykologin kring pengar
Tycker du att det är svårt att hålla i pengarna? Är det svårt att komma igång med ett sparande? Kan du inte motstå frestelser som på sikt gör stora hål i plånboken?
Om du svarar ja på någon (eller alla) av frågorna är du långt ifrån ensam. Faktum är att alla människor har problem med att vara rationella kring pengar. Anledningen är mycket enkel. Det finns två grundläggande system i hjärnan och de båda är inte direkt pigga på att samarbeta.
Rationellt och emotionellt
Hjärnan består av en hel rad olika centra. Vissa verkar i bakgrunden och dessa kan vi inte styra över. Andra centra är under vår kontroll. Två av de system som står under vår kontroll är de så kallade ”kalla systemen” respektive ”varma systemen”. Förstnämnda står för det logiska och det rationella medan sistnämnda står för det emotionella, det vill säga det känslomässiga.
Pengar är i grunden något logiskt och ”kallt”. Pengar ger helt enkelt köpkraft oavsett vad det handlar om. Dock är det få saker som får det varma systemet att aktiveras så mycket som just pengar. Köpkraften kan ju användas för att införskaffa saker, få upplevelser, och så vidare.
Så fort pengar kommer in i handlingen kan en konflikt uppstå mellan de två systemen. Det logiska respektive emotionella systemet kan inte sällan ha diametralt motsatta uppfattningar kring varje fråga.
Exempel: Elräkningen blev på ett betydligt mindre belopp än vad du trodde. Det logiska systemet ser då nyktert på saken och meddelar dig att du borde spara pengarna. Det emotionella systemet tänker i stället att du nu har råd med den där tröjan som du har tittat ut.
Balansera psykologin
Den som lever ett liv helt med det emotionella systemet bortkopplat har förmodligen ganska tråkigt. Det finns helt enkelt inget utrymme för det spontana och det roliga i det fall det kalla, logiska systemet ständigt tillåts ha överhanden. Samtidigt är det inte särskilt klokt att låta det emotionella systemet styra och ställa helt och hållet. Detta system reagerar på stimuli och kapar hjärnan så att allt handlar om att få omedelbar tillfredsställelse. Det må vara roligt och spännande en stund, men konsekvenserna av att låta känslorna styra kan leda till mycket stora ekonomiska problem.
Hemligheten bakom psykologin kring pengar är att försöka skapa en balans mellan de två sinsemellan helt olika systemen. Du bör ge utrymme för båda systemen att styra dig för att på så sätt få det bästa av båda världar.
Styrs du idag lite väl mycket av det logiska och rationella kanske du ska försöka blockera det systemet emellanåt. Är det i stället det emotionella systemet som kontrollerar dig bör du definitivt försöka odla det rationella. Det går inte att rangordna systemen på något kvalitativt sätt, men klart är att en bristande kontroll av det känslomässiga kan ge stora problem.
Lån och sparande
Många som fastnar i en lånefälla gör det på grund av att de inte håller det emotionella systemet i schack. De jagar omedelbara kickar genom shopping, spel eller annat, och det logiska och mer långsiktiga tänkandet blockeras. Då blir beslutsvägen till att ta till exempel ta fler sms lån väldigt kort. Om man plötsligt känner suget av att shoppa har man inte en tanke på att det lån man tar för att bekosta shoppingen förmodligen är ett dåligt val. De många riskerna med detta är uppenbara. Kanske tar man även smslån utan UC för att man vet med sig att man har för många kreditupplysningar i bagaget. Om man känner att ens beteende inte följer det ekonomiska utrymme som man har i sin privatekonomi, då är det klokt att ta ett steg tillbaka och försöka se logiskt på situationen.