Skatteåterbäring 2025: Smarta sätt att använda pengarna + 15 skatteavdrag du inte vill missa
Vad är skatteåterbäring och när får man pengarna?
Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka från Skatteverket om du betalat in mer skatt än du varit skyldig under föregående år. För många är detta en välkommen ekonomisk boost, och det finns många smarta sätt att använda pengarna.
Skatteåterbäring 2025 kan ge ett välkommet tillskott i plånboken. Det är en chans att ta kontroll över sin privatekonomi och skapa bättre förutsättningar för framtiden. Men exakt när du får dina pengar beror på hur du deklarerar och om du har gjort eventuella ändringar i din deklaration.
De som deklarerar digitalt utan ändringar senast den 2 april brukar få sina pengar redan mellan 8 och 11 april. Om du deklarerar senare, eller gör ändringar, kan utbetalningen ske i juni eller ännu senare. Att ha en digital brevlåda är dessutom ett krav för att få skatteåterbäringen tidigt.
Tips för att få snabb utbetalning:
- Skaffa digital brevlåda (t.ex. Kivra eller Min myndighetspost)
- Deklarera tidigt via Skatteverkets e-tjänst
- Godkänn deklarationen utan ändringar om möjligt
Använda skatteåterbäringen smart – så gör du
Att använda skatteåterbäringen strategiskt kan förbättra din privatekonomi både kortsiktigt och långsiktigt. Många använder pengarna till konsumtion – men det finns bättre alternativ. Här går vi igenom olika smarta sätt att få ut mer av pengarna.
Använd skatteåterbäringen till att bygga en buffert
En buffert är grunden i en stabil ekonomi. Enligt experter bör man ha minst 2–3 månadslöner sparade för oväntade utgifter. Har du inget sparkonto med ränta? Då är det dags nu. Välj ett konto med insättningsgaranti och konkurrenskraftig ränta.
Betala av dyra smålån och krediter
Kreditkort och smålån har ofta hög ränta. Genom att betala av dessa skulder frigör du pengar varje månad som annars går till räntor. En effektiv strategi kan vara att börja med de små skulderna för snabb effekt, eller att fokusera på de lån med högst ränta för att spara mest pengar.
Vill du samla flera små krediter? Jämför samlingslån här och hitta ett lån med lägre ränta →
Investera i framtiden
Har du redan en buffert och inga dyra skulder? Då kan investering vara nästa steg. Att investera i fonder eller aktier är ett sätt att låta pengarna växa på lång sikt. Ett investeringssparkonto (ISK) erbjuder skattefördelar jämfört med traditionellt sparande. Välj en risknivå som passar dig.
Spara till större mål
Om du planerar för en större utgift, som renovering, bilköp eller semester, är skatteåterbäringen ett perfekt tillskott. Kombinera det med månadssparande så har du snart en stabil grund. Om du behöver mer kapital kan ett privatlån vara ett alternativ – jämför alltid villkor först här.
Unna dig – men med eftertanke
Att unna sig är inte fel, så länge det inte går ut över ekonomin. Sätt en mindre summa för nöje och använd resten strategiskt. Det handlar inte om att spara allt – utan om att använda pengarna medvetet.
Skatteplanering året runt
Smart skatteplanering behöver inte ske precis innan deklarationen. Genom att:
- Hålla koll på avdragsmöjligheter
- Spara kvitton och underlag
- Göra medvetna val
…kan du optimera din ekonomi året runt och maxa nästa års återbäring.
15 viktiga skatteavdrag i deklarationen 2025
Många svenskar missar tusenlappar varje år för att de inte utnyttjar alla möjliga skatteavdrag. Här är en genomgång av de vanligaste och mest lönsamma avdragen för året 2025:
💡 Dessa tips är relevanta varje år och bör ses som en återkommande checklista.
1. Reseavdrag
Om du pendlar minst 5 km till jobbet och sparar minst 2 timmar per vecka jämfört med kollektivtrafik, kan du göra avdrag. Kostnaden måste överstiga 11 000 kr per år.
2. Dubbel bosättning
Om du måste bo på annan ort för arbete men behåller din ordinarie bostad, kan du göra avdrag för både bostad och hemresor.
3. ROT- och RUT-avdrag
Användbart vid renovering, städning, trädgårdsarbete, flytt och liknande tjänster. Högst 50 000 kr i ROT och 75 000 kr totalt per person och år.
4. Ränteavdrag
Du får dra av 30 % av räntekostnader upp till 100 000 kr per år. Automatisk – men viktigt att kontrollera!
5–15. Fler avdrag att ha koll på:
- Gåvor till ideella organisationer
- Fackavgift
- Arbetskläder (om ej betalda av arbetsgivaren)
- Skyddsutrustning
- Hemmakontor och kontorsmaterial
- Kostnader för arbetsresor i egen bil
- Trängselskatt i tjänsten
- Vissa utbildningar
- Flyttkostnader
- Dubbel hyra vid bostadsbyte
- Kost och logi vid tillfälligt arbete
Läs mer om aktuella skatteavdrag här →
Jämför lån innan du bestämmer dig
Om du funderar på att använda delar av din skatteåterbäring för att förbättra din ekonomiska situation, kan det vara klokt att se över dina nuvarande lån eller andra ekonomiska åtaganden. I vissa fall kan ett samlingslån eller ett mer fördelaktigt privatlån hjälpa dig sänka dina månadskostnader eller få bättre villkor.
Det är dock viktigt att inte låna i onödan. Nya lån bör bara tas om det finns ett faktiskt behov och en genomtänkt plan för återbetalning.
På Sverigekredit kan du enkelt jämföra olika typer av lån, räntor och villkor från flera långivare – oavsett om du vill samla lån, ta ett nytt privatlån eller utforska alternativ som sms lån.
Jämför och hitta bästa alternativet för dig →
Deklarationstips – få ut det mesta av din skatteåterbäring
En korrekt deklaration är grunden för att få tillbaka så mycket som möjligt. Gör så här:
- Kontrollera alla förifyllda uppgifter
- Lägg till rätt avdrag
- Bifoga underlag och kvitton om det krävs
- Deklarera digitalt för snabbare hantering
- Skicka in i tid!
Skatteåterbäring är en chans att förbättra din ekonomi på både kort och lång sikt. Oavsett om du sparar, investerar eller betalar av skulder – använd pengarna med eftertanke. Och glöm inte att se över möjliga avdrag för att få tillbaka så mycket som möjligt även nästa år.
Vill du få mer ekonomisk rådgivning eller jämföra lån? Besök Sverigekredit.se för fler guider, tips och verktyg. Behöver du tillgång till pengar snabbt? Se tillgängliga sms lån med direkt besked här →