Nya siffror: Sveriges ekonomi minskar kraftigt
Trots att Sverige, till skillnad från många andra länder, inte haft en full lockdown av samhället visar nya siffror att coronakrisen har slagit hårt mot ekonomin. Enligt SCB krympte Sveriges ekonomi med 8,6 % under andra kvartalet, vilket är den största nedgången på minst 40 år.
Läs mer: Frågor och svar om ekonomin i Corona-tider
Foto: Andrei Nekrassov – stock.adobe.com
Största nedgången på 40 år
Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) rasar under årets andra kvartal till följd av pandemin.
Under april till juni krympte ekonomin med totalt 8,6 procent. Det är den största nedgången för ett enskilt kvartal sedan 1980, vilket är så långt tillbaka som vi har siffror att jämföra med.
Det stora BNP-fall som vi nu kan se var inte lika framträdande under årets första kvartal. Då minskade Sveriges ekonomi med 0,3 % och det talades endast om att tillväxten stannats av.
Det är alltså först nu, under andra kvartalet, som vi kan börja se effekterna av coronaviruset.
”Det är en dramatisk minskning”, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB. Han påpekar samtidigt att det inte kommer som en chock, utan att det hela är i linje med förväntningarna.
Även jämfört med samma kvartal 2019 är tappet stort. Nuvarande BNP är 8,2 % mindre än under andra kvartalet i fjol. Nedgången speglar pandemins inverkan på Sveriges ekonomi.
Det beror främst på fallande export och konsumtion, skriver SCB i ett pressmeddelande.
Kraftiga ras i Europa och USA
Trots att BNP-fallet är större än många hade räknat med, är siffrorna som Sverige uppvisar bättre än för flera andra länder. Enligt Eurostat minskade EU-ländernas samlade BNP med 12,1 % och i Spanien, som har det största raset i EU, krympte ekonomin med hela 18,5 %.
Två andra länder som har haft regelrätta nedstängningar under våren, och vars ekonomier har drabbats hårt, är Frankrike och Italien. Där är motsvarande siffra 13,8 %, resp. 12,4 %.
Om vi tar en titt utanför Europa kan vi även se att USA:s BNP föll med 9,5 % andra kvartalet.
”Inga ekonomiska fördelar”
Sverige är alltså långt ifrån ensamma med att leverera mörka tillväxtsiffror, men samtidigt tycks vår BNP falla något mindre än i många andra länder. Betyder det att vår strategi har varit mer skonsam för ekonomin? Kanske, men det finns också saker som talar emot det.
John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, anser inte att våra milda restriktioner har gett några ekonomiska fördelar. Det säger han till TT, rapporterat av SVT. Både Tyskland och Norge, som vidtagit mer drastiska åtgärder, visar liknande siffror.
Deras BNP har med andra ord inte sjunkit i någon större utsträckning än i Sverige. Det verkar därmed, enligt Hassler, som att rekommendationerna att hålla sig hemma har haft ungefär samma effekt som den formella nedstängning som skett i exempelvis Tyskland.
Att Sveriges BNP ser bättre ut än EU-snittet tror Nordnets sparekonom Frida Bratt beror på att vi i Sverige har en så stor tjänstesektor som har kunnat arbeta hemifrån trots restriktioner.
Återhämtningen kan ta tid
Finansminister Magdalena Andersson säger under en pressträff att statistiken tyder på att vi befinner oss i en återhämtningsfas, men att återhämtningen kan ta tid. Framförallt på grund av rådande läge på arbetsmarknaden. ”Risken finns att botten ännu inte är nådd”, säger hon.
Vad är BNP?
Bruttonationalprodukten (BNP) är det sammanlagda värdet av alla varor och tjänster som produceras i landet. Måttet används för att beskriva den ekonomiska tillväxten i ett land.
Varje kvartal publicerar SCB ny statistik som ska ge en bild av hur BNP i landet utvecklas.