Låt årets fattigaste månad bli en nystart 

Snabbval
Läser in...

    Januari brukar kallas för årets fattigaste månad. Efter jul och nyår är det för många skralt i kassan och starten på det nya året kan därmed kännas lite tyngre än planerat. Men med några små förändringar i vardagen kan denna månad fungera som en perfekt nystart för din privatekonomi.  

    1. Syna siffrorna 

    Som alltid när det gäller din ekonomi så är det bra om du börjar med att se över det nuvarande ekonomiska läget. Vilka utgifter är på ingång och hur mycket pengar finns att tillgå? Först när du vet vad du har att röra dig med så kan du lägga upp en plan för månaden

    Du behöver inga avancerade budgetprogram, använd papper och penna eller en enkel app i mobilen eller på datorn. Börja med att göra en spalt för inkomster, och en annan spalt för utgifter. Även om du inte vet exakta belopp för allting så kan du estimera och skriva ungefärliga siffror baserat på samma utgiftspost föregående månader. Det kan vara en bra idé att logga in i din internetbank för att få en uppfattning om tidigare kostnader. 

    När du räknat ihop både inkomst- och utgiftssidan och jämfört dem båda så blir det tydligt om någon post sticker ut och behöver korrigeras.  


    Årets fattigaste månad behöver inte bli tråkig

    2. Kasta inte maten 

    Matpriserna har skjutit i höjden och du får därmed inte längre lika mycket mat för samma kostnad som tidigare. Därför gäller det att både vara smart och kreativ när det kommer till din matlagning.  

    Har du rester av julmaten kvar i kyl eller frys så använd dessa för att skapa nya rätter. Håll utkik efter bra erbjudanden i butikerna, googla billiga recept, baka och laga mat från grunden, gör storkok som du sedan fryser in som matlådor, och jämför matpriserna exempelvis på matspar.se för att vara säker på att du inte betalar överpris i onödan. 

    3. Sälj, laga och fynda 

    Årets första månad är som gjord för en nystart, så varför inte gå igenom garderoben och rensa ut sådant du inte längre använder? Sälj dina kläder vidare online eller på en lokal loppis. Laga trasiga prylar själv eller lämna in det som är trasigt på reparation så att du kan använda det igen, och googla efter rabattkoder när du behöver köpa något nytt. 

    Fick du presentkort i julklapp så är det en bra idé att nyttja dem tidigt så att de inte hinner glömmas bort, blir för gamla och helt gå till spillo. 


    Spara pengar genom att avsluta onödiga abonnemang och tjänster

    4. Avsluta onödiga abonnemang och krediter 

    Prenumererar du på fler streamingtjänster än du hinner nyttja? Eller bryr du dig inte nämnvärt om musiken du lyssnar på då och då avbryts av ett kort reklaminslag? Hade du kanske en period då du startade betalkonton i flertalet olika appar? Eller dimper det månadsvis ner produkter i brevlådan som inte kommer till användning? 

    Löpande abonnemang som inte nyttjas är en riktig pengabov, så säg upp de tjänster som du betalar för i onödan. Flera företag som erbjuder streamingtjänster har särskilda familjeplaner vilket kan vara en smart lösning om ni är flera i familjen med likadana abonnemang.

    Har du flera olika kreditkort som kostar pengar så gäller samma sak här – behåll bara det du känner att du behöver. Och har du dyra lån som tickar så gör du givetvis rätt i att så fort som möjligt betala av dessa.

    5. Börja spara inför framtiden 

    När årets fattigaste månad närmar sig sitt slut och det visar sig att du klarade dig alldeles galant, då kan det vara läge att börja kolla på ett sparande för framtiden. En buffert är alltid bra att ha för oförutsedda utgifter. Och visst kan det vara trevligt med en semesterkassa som växer sig större varje månad?  

    Det finns många sätt att spara pengar på. Ett klassiskt sparkonto med ränta är ett sätt. Nu efter att sparräntan legat på noll under en längre tid har den kommit tillbaka och det går att hitta konton som erbjuder upp till ett par procents ränta. 

    En annan sparform är att spara i aktier och fonder. Det är en sparform som du inte bör ha för bråttom med. Rekommendationen brukar vara att aldrig investera pengar du inte har råd att förlora, samt att du bör ha en sparhorisont på minst 5-10 år. 

    Börja spara pengar för framtiden

    Läs mer om hur du kan budgetera, spara och investera på vår ekonomisida

    Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden