Köpa aktier på börsen

Att köpa aktier är ett av de bästa sätten att få ett sparkapital att växa på sikt. Även om aktiemarknaderna svänger på kort sikt har den långsiktiga trenden alltid varit positiv. I den här artikeln går vi igenom hur man gör för att köpa och sälja aktier, hur man vet vilka aktier man ska köpa samt några knep för att bli bra på börshandel.

Aktiehandel med nätmäklare är enklare än någonsin

Så köper du aktier

Låt oss börja med en snabbguide om hur man går tillväga för att köpa aktier.

Steg 1: Öppna ett konto för aktiehandel

De flesta banker erbjuder idag aktiehandel, vi föredrar dock att använda oss av en nätmäklare som är specialiserade inom området. De två största i Sverige är Nordnet och Avanza. Det är helt gratis att öppna ett konto för aktiehandel.

Det finns flera fördelar med att använda en nätmäklare istället för banken för sina aktieaffärer. Först och främst är det mycket billigare. Småsparare kan till och med köpa aktier kostnadsfritt till en början. Dessutom har nätmäklarna enkla och användarvänliga användargränssnitt.

Steg 2: Sätt in pengar

Hos nätmäklarna öppnar du enkelt ett investeringssparkonto (ISK) när du blir kund. I de flesta lägen är ett ISK det bästa kontot att köpa aktier på. Du betalar ingen skatt på vinsten utan istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

För att direkt få in pengar på kontot kan du använda dig av Swish eller Trustly. Väljer du istället att göra en banköverföring från din vanliga bank så tar det normalt sett en bankdag innan pengarna kommer in på ditt konto hos nätmäklaren.

Skulle du välja att köpa aktier via din bank istället för att använda dig av en nätmäklare så dras normalt sett pengarna direkt från ditt vanliga bankkonto.

Tips: Det är en god idé att sätta upp ett automatiskt månadssparande. Då dras pengarna från ditt lönekonto ett visst datum varje månad, till exempel efter att du fått lön. På så sätt säkerställer du att du alltid har pengar att köpa aktier för.

Steg 3: Börja köpa aktier

Då var det dags att köpa aktier. Det är bra om du först skaffar dig en uppfattning om vilka aktier du ska köpa. Vi ska gå igenom hur du bör göra detta strax. Låt oss anta här att du redan vet vilka aktier du vill satsa på.

Principen för att köpa aktier är densamma oavsett om du använder en nätmäklare eller banken för dina aktieaffärer.

Så här gör du för att köpa aktier:

Börja med att söka upp den aktie du vill köpa.

  1. Klicka på köpknappen.
  2. Ange vilket konto du vill köpa på.
  3. Ange hur många aktier du vill köpa.
  4. Ange vilken kurs du vill köpa till eller låt den aktuella förifyllda kursen stå.
  5. Klicka på köp för att bekräfta ordern.

Din affär kommer att gå igenom så fort det finns en säljare som är villig att sälja till det pris du angett. Skulle affären inte ha gått igenom vid börsdagens slut så avbryts köpet och pengarna finns åter på ditt konto. Undantaget är om du satt att ordern ska vara aktiv under en längre tid än så.

Om du känner att du är ute på hal is så kan du läsa vidare om tips för nybörjare inom aktiehandeln.

Så säljer du aktier

När det är dags att sälja dina aktier gör du på motsvarande sätt. Istället för att lägga en köporder lägger du en säljorder. Du behöver bara ange antal aktier som du vill sälja och till vilken kurs. Du kan även ange hur länge du vill att säljordern ska vara giltig. Därefter klickar du på säljknappen. Ifall det finns köpare som är villiga att köpa dina aktier till ditt säljpris går affären igenom direkt, annars kan det ta ett tag.

Aktiehandel hos nätmäklare

Courtage när du köper aktier

Aktiehandel är förknippat med ett courtage. Det är en avgift som banken eller nätmäklaren tar ut för att genomföra aktieaffären. Det är bara när du köper och säljer aktier som du betalar courtage. Väljer du istället att spara i fonder, färdiga samlingar av aktier, betalar du istället en förvaltningsavgift för fonden.

Om du precis har börjat spara i aktier kan du handla helt kostnadsfritt under en viss period hos både Avanza och Nordnet. Det förutsätter att du inte har mer än 50 000 kronor på ditt aktiekonto.

Både Avanza och Nordnet erbjuder i övrigt mycket låga courtage. Det är inte mycket som skiljer dessa två nätmäklare åt när det gäller courtaget. Hos bägge kan du handla från 1 krona eller 0,25 procent av aktieaffärens värde.

Båda Avanza och Nordnet erbjuder olika courtageklasser. Det innebär att du kan välja en prisklass som passar storleken på dina affärer bäst. Om du till exempel handlar för tiotusentals eller hundratusentals kronor åt gången lönar det sig att välja en högre courtageklass.

Aktiemarknaden – tillgång och efterfrågan

För att lyckas med aktier är det viktigt att förstå hur aktiemarknaden fungerar. Hur mycket en aktie kostar styrs av tillgång och efterfrågan. För varje affär finns det en köpare och en säljare. Om intresset för en aktie är stort och det är fler som vill köpa än vad det är som vill sälja kommer aktiepriset att stiga. När intresset minskar är det fler som vill sälja och då sjunker priset. Hur detta ser ut i verkligheten ser du i aktiens orderdjup.

Orderdjup

Orderdjupet visar hur många aktier som ligger ute till försäljning respektive hur många som vill köpa aktien på olika prisnivåer. För att det ska bli en affär måste en köpare lägga en order till samma pris som någon är beredd att sälja sina aktier för. Eller omvänt – en säljare kan lägga ut sina aktier till ett pris där det redan finns en köpare.

När du ska köpa aktier kan du välja att köpa dem för det lägsta säljpriset just nu. Det är det som ligger överst i orderdjupet. Då går affären igenom på en gång.

Du kan också välja att lägga en köporder för det pris som du tycker att aktien är värd eller ett pris där du tror att du har en chans att affären ska gå igenom under dagen eller de närmaste dagarna. De flesta aktiekurser pendlar under dagen och det är inte helt omöjligt att du kan få igenom en affär till en lite lägre prisnivå än den aktuella kursen. Tänk bara på att aktiepriset drar iväg ibland och risken finns att du ”missar tåget” om du budar för lågt.

Spread

När vi talar om orderdjupet är det värt att nämna begreppet spread. Det är skillnaden mellan köpkursen och säljkursen. För de flesta stora bolag, till exempel på Stockholmsbörsens Large Cap-lista, är spreaden liten. Man säger att dessa aktier är likvida. Det finns alltid gott om köpare och säljare och det är lätt att få igenom en affär.

För de lite mindre listorna, till exempel Small Cap, First North och Spotlight kan spreaden vara betydligt större. I vissa bolag finns det ibland inte någon som vill sälja aktien till ett pris som ligger i närheten av köpkursen. Då kan spreaden vara på uppåt 10 procent eller mer. Kontrollera detta så att du inte bara accepterar rådande säljkurs. Det kan bli dyrt!

Vad påverkar aktiepriset?

Aktier är andelar i företag. När du köper aktier i ett bolag blir du alltså delägare i det. Som ägare kan du tjäna pengar på dina aktier på flera sätt, främst genom:

  • Stigande aktiepris: Om du köper bra aktier kommer priset att stiga med tiden. Då kan du sälja dina aktier och tjäna pengar på skillnaden mellan köpkursen och säljkursen.
  • Utdelningar: Många vinstdrivande bolag delar ut en del av vinsten till aktieägarna.

De flesta som äger aktier gör det för att tjäna pengar. Vissa personer och företag äger dock aktier för att kunna påverka bolaget. Som aktieägare har du nämligen också rätt att gå på bolagsstämman och rösta på styrelsens olika förslag.

Aktiepriset ändras ständigt. I vissa aktier är det normalt att priset pendlar med flera procent under en och samma dag. Andra aktier rör sig i makligare tempo, men det finns alltid en viss dynamik i priset.

Det finns många saker som kan påverka aktiepriset. I det långa loppet återspeglar aktiepriset främst det värde som företaget skapar, vinsten. I närtid kan många andra faktorer få aktiepriset att röra sig uppåt eller nedåt.

På bolagsnivå är de vanligaste orsakerna till att priset på en aktie ändras:

  • Vinst: Ett företag som rapporterar ökad vinst får som regel ett högre aktiepris. Marknaden värderar upp bolaget. Vinsten påverkas i sin tur av en mängd faktorer – omsättning, omkostnader, skatter och så vidare.
  • Expansion: Etableringar på nya marknader eller lanseringar av nya produkter är exempel på sådant som kan få aktiemarknaden att reagera positivt.
  • Förväntningar: Om marknaden förväntar sig en positiv utveckling i bolaget kan det driva på aktiepriset. Ifall förväntningarna inte infrias kan det istället bli en motreaktion.
  • Nyheter: Information som släpps i media eller på annat vis kan få aktiepriset att ta ett skutt uppåt eller nedåt.
  • Insiderköp: När någon i förtroendeställning i bolaget säljer eller köper aktier syns det i insynsregistret. Det kan få marknaden att reagera.
  • Uppköp: Det är inte ovanligt att ett bolag som köper upp ett annat bolag får se sin aktiekurs stiga. Det motsatta kan dock inträffa om marknaden ogillar köpet. Aktiekursen stiger också ofta mycket i ett bolag som blir uppköpt.
  • Förändringar i bolaget: Marknaden är känslig för allt som har med företagets ledning att göra. Om till exempel en ogillad VD slutar kan kursen stiga. Ifall en korruptionshärva uppdagas kan aktiekursen falla hårt.
  • Rekommendationer: När en analytiker på en bank eller en tidning lämnar en köp- eller säljrekommendation på en aktie brukar priset påverkas.
  • Utdelningar: Om ett företag meddelar att de höjer utdelningen brukar det påverka priset positivt. I samband med utdelningen brukar aktiepriset tappa ungefär motsvarande belopp.

Dessutom kan en mängd andra faktorer påverka priset på en aktie:

  • Konjunktur: Hela aktiemarknaden påverkas av konjunkturläget. När konsumtionen avtar och arbetslösheten ökar påverkas företagens vinster negativt, vilket återspeglas i aktiepriset. De så kallade cykliska bolagen är särskilt känsliga. Exempel på cykliska bolag är verkstadsbolag, banker, stålproducenter och skogsbolag.
  • Ränta: En hög eller stigande ränta påverkar aktiemarknaden negativt. Det beror på att fler väljer en säkrare placering om de kan få en lika stor eller nästan lika stor avkastning där som på börsen.
  • Omvärlden: Om börserna i till exempel USA faller kommer priset på svenska aktier att påverkas. Världens aktiemarknader hänger till stor del samman.
  • Trender: Ibland påverkas en hel sektor positivt eller negativt. Om exempelvis teknikbranschen går bra kan även halvbra bolag inom denna bransch dras med uppåt.
  • Politik och säkerhet: Politiska utspel, terror, konflikter, krig och handelskrig kan påverka hela aktiemarknaden.
  • Bubblor: Ibland kan aktiepriset i vissa bolag, en sektor eller på hela aktiemarknaden stiga orimligt mycket. Det uppstår en så kallad bubbla. När bubblan spricker faller aktiepriset kraftigt.
Att köpa aktier kräver research

Vilka aktier ska man köpa?

Utbudet på aktier är stort, på Stockholmsbörsen hittar du runt 400 aktier att välja bland. Drygt ytterligare 600 svenska bolag kan hittas på andra handelsplatser, så som First North och Spotlight. På de nordiska börserna finns det totalt runt 1 600 bolag att investera i och på börserna i USA och Kanada finns det över 7 000 aktier. Utöver det har vi även börserna ute i Europa. Hur vet man egentligen vilka aktier man ska köpa?

Skaffa dig en strategi när du köper aktier

Den enkla vägen är att söka efter tips på nätet eller i tidningar kring vilka aktier man ska köpa. Det är dock som regel inte särskilt lönsamt eftersom du sällan kan lita på ärligheten i alla tips.

Istället bör du skaffa dig en egen strategi innan du börjar köpa aktier. Det är enklare än vad det låter. Att skaffa sig en strategi innebär helt enkelt att du sätter upp egna regler för när du ska köpa och sälja dina aktier. Det kan vara särskilt användbart att ha en strategi när det svänger på aktiemarknaden för att undvika att ryckas med av känslorna och köpa och sälja vid fel tillfällen.

Börslistor och aktiescreeners

För att hitta aktier kan du använda dig av börslistor. Både Avanza och Nordnet har bra börslistor där du kan sortera fram bolag i olika storlekar och sektorer.

Det finns även diverse aktiescreeners som hjälper dig att filtrera fram aktier efter de kriterier som du själv väljer. I Sverige finns Börsdata och i för de amerikanska marknaderna finns exempelvis TradingView.

Vilka aktier är bra att köpa?

Varje investerare har sin egen definition på vilka aktier som är bra att köpa. I grund och botten vill vi se att de bolag vi äger aktier i går bättre och bättre för varje år. Vi vill med andra ord se att vinsten ökar. Till det hör en ökande omsättning och förbättrade marginaler. Företag som växer och där ledningen är förnuftig blir ofta bra investeringar i längden.

Det finns flera sätt att hitta bra aktier att köpa. En aktiescreener kan vara till stor nytta för att filtrera fram bra aktier. Här är några exempel på populära aktiestrategier:

  • Utdelningsaktier: Köp aktier som ger utdelningar varje år. Leta efter bolag där utdelningarna är regelbundna och där de höjs då och då. Att köpa utdelningsaktier är ofta en mycket bra strategi för nybörjare.
  • Värdeaktier: Hur mycket en aktie kostar i förhållande till vinsten kallas för värderingen. Det finns olika mått på värdering. Bland de vanligaste hör P/E-talet och P/S-talet. P/E-talet visar vad priset är i förhållande till vinsten. P/S-talet visar vad priset är i förhållande till omsättningen. En strategi kan bygga på att hitta lågt värderade bolag.
  • Tillväxtaktier: Bolag som växer snabbare än övriga marknaden kallas för tillväxtaktier. Stigande omsättning och vinst tenderar att återspegla sig i aktiepriset. Dessa aktier kan svänga mycket mer än värdeaktier, men har även möjlighet till högre avkastning.

Generellt sett är det inte de ”häftigaste” aktierna som är de bästa. Då och då dyker det upp aktier som får stor uppmärksamhet och som alla vill ha. Det är som regel förhoppningsbolag som ännu inte uppvisat någon vinst att tala om. Att köpa sådana aktier är förknippat med stor risk. För den långsiktige lönar det sig oftast att köpa lite ”tråkigare” eller ”normala” bolag.

Skapa en diversifierad portfölj

Många som börjar köpa aktier gör misstaget att köpa för få aktier. Fokus hamnar på att hitta de bästa aktierna. För att kunna tjäna pengar på aktier är det viktigare att bygga upp en robust portfölj än att försöka pricka in ”rätt” aktier.

Genom att köpa flera olika aktier sprider du riskerna. Om ett av bolagen drabbas av problem påverkar det inte ditt sparkapital särskilt mycket. Sikta på att ha minst tio aktier i portföljen, men gärna fler. Det finns dock ingen anledning att överdriva med diversifieringen.

Sprid gärna på riskerna mellan olika typer av bolag. Det kan vara dumt att bara köpa IT-bolag till exempel. Diversifiera genom att köpa aktier från olika sektorer och olika bolagsstorlekar. Sprid gärna ytterligare på riskerna genom att köpa aktier från olika länder, till exempel amerikanska eller tyska aktier.

Då och då, till exempel en gång om året, kan det vara en god idé att balansera om portföljen. Det innebär att du säljer en del av de aktier som gått bättre än snittet och köper mer av dem som gått lite sämre. På så vis håller du risken jämn i portföljen.

Månadsspara i aktier

Tålamod lönar sig när du sparar i aktier. Ibland är det oroligt på börsen. Då kan det locka att försöka tajma marknaden och sälja för att senare köpa på sig aktier billigare. De flesta som provar detta misslyckas.

En bättre strategi är att spara regelbundet. Köp aktier varje månad, gärna direkt efter löning. Regelbundenheten kommer att göra att ditt aktiekapital växer till sig med tiden. När börsen sjunker får du istället mer för pengarna. Din ihärdighet kommer på så vis att löna sig.

Stort lycka till med ditt aktiesparande!

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden