Res till Bali – med en budget under 15 000 kr

Paradisstränder, hinduistiska tempel, aktiva vulkaner och tät djungel. Den exotiska ön Bali är ett drömresmål för många. Det är samtidigt lätt att det förblir just en dröm, då en resa till Bali ofta förknippas med lyx och dyra resekostnader. I motsats till vad många tror är det möjligt att resa till ön för under 15 000 kr – här går vi igenom hur!

Res till Bali på en budget
Snabbval
Läser in...

    En resa till Bali passar såväl äventyraren som den som vill koppla av. Öns vackra korallrev är idealiska för dykning och i den täta djungeln finns gömda stentempel att utforska. Den hurtiga kan bestiga vulkanen Batur och betrakta soluppgången från dess topp, medan den som vill hitta sitt inre lugn kan bemästra yoga och skämmas bort med balinesisk massage.

    Låter det som en dröm? Det behöver det inte vara. Prisläget varierar förstås beroende på när du väljer att åka och till vilken ort, men med lite förarbete och en tydlig budget går det att få två veckors semester på Bali för under 15 000 kronor per person i resesällskapet.

    En budgetresa behöver inte betyda att du måste ge upp bekvämligheten av ett lyxigt boende och fantastiska utflykter – bara du är smart med var du spar in på kostnaderna.

    I den här artikeln får du följa med oss när vi steg för steg bokar en resa till Bali för hösten 2024, samt hur vi budgeterar och planerar för resan för att den inte ska kosta mer än 15 000 kronor. Kan vi resa på en budget till Bali, så kan du!

    Det här är vet vi i nuläget:

    • Resebudgeten är 15 000 kr/person
    • Destinationen är Bali, Indonesien
    • Vi vill åka i september/oktober
    • Vi vill vara borta i cirka 2 veckor
    Ta flyget till Bali

    Flyga billigt till Bali

    En av de största kostnaderna för en resa till Bali är flygbiljetterna, med en flygning på minst 16-18 timmar och minst ett stopp. Hur billiga flygbiljetterna är beror bland annat på hur många och hur långa mellanlandningar du är beredd att göra. Ju längre flygtiden är desto mindre tid blir dock över till själva semestern och det krävs därför viss avvägning i frågan.

    För att få bra priser är det viktigt att vara ute i god tid med att leta biljetter. Oftast ges de billigaste biljetterna ut först till försäljning och blir sedan dyrare i takt med att efterfrågan ökar. Hur tidigt biljetterna släpps beror förstås på flygbolaget och destinationen. För längre flygningar brukar det dock löna sig att boka biljetterna 6 – 12 månader innan avresa.

    I detta fall börjar vi leta efter flygbiljetter till Bali under augusti månad, endast två månader innan planerad avfärd. Hade vi planerat bättre hade det alltså varit smartare att boka biljetter redan i början av året.

    När det gäller flygtid och mellanlandning vill vi hålla oss på runt 20 timmar i tid från avreseflygplats till ankomstflygplats, med endast ett eller två stopp längs vägen.

    Var flexibel och undvik typiska resdagar

    Det finns mycket pengar att spara på att vara flexibel med datum för avfärd och hemresa. Undvik högsäsong och populära avresedagar som helgdagar, samt perioder kring svenska högtider och skollov. De i regel billigaste dagarna för avresa från Sverige till övriga världen är vanliga vardagar så utgå från dem när du letar efter flygbiljett.

    Ett annat tips för att spara pengar är att flytta datum för avfärd och hemresa 1 – 2 dagar fram och tillbaka för att se vilket alternativ som ger billigast flygbiljetter till kortast flygtid.

    Det kan vara bra att systematisera sökningen genom att skriva ner vad olika kombinationer ger för pris så att du, efter att du testat dig fram, kan välja det billigaste avresedatumet.

    Vi vet alltså att det kan vara bra att resa en vardag och inte när andra svenskar gärna åker. Vi behöver också ta reda på när högsäsongen i Bali äger rum – det vill säga när det är som dyrast att åka. Efter en snabb sökning får vi reda på att den torraste perioden mellan juni och augusti är populärast.

    En billigare och hyfsat torr period borde därför vara att åka i slutet av september eller början på oktober. Det är också en bra tid att åka eftersom det är innan höstlovet och kort efter sommarsemestrarna betats av. Därför borde trycket från svenska turister inte vara lika stort och efterfrågan på biljetter lägre.

    Flyg till Bali

    Jämföra flygbiljetter

    Det bästa sättet att jämföra flygbiljetter är att använda sig av en sökmotor specificerad på flygresor och inte gå direkt till ett flygbolags hemsida för att söka efter biljetter. Då sparar du både tid och pengar eftersom du snabbt får en överblick över de biljetter som olika flygbolag erbjuder. Därefter kan du enkelt välja det billigaste och snabbaste alternativet.

    Tänk på att det är skillnad på en sökmotor för resor och en digital resebyrå. De digitala resebyråerna är begränsade till sina samarbetspartners och det är därför inte säkert att alla flygbolag är med i jämförelsen. Sökmotorer för resor letar istället igenom ett stort antal resebyråer och flygbolag efter de billigaste biljetterna, vilket breddar sökningen avsevärt.

    Om du inte hittar en flygbiljett som du är helt nöjd med kan du med de flesta sökmotorer välja att bevaka prisutvecklingen på flygbiljetter. På så sätt blir du meddelad om priset går upp eller ner. Risken är förstås att priset endast blir dyrare med tiden, om du väntar.

    Här är några bra prisjämförelsesajter för flyg:

    • Google Flights
    • Travelmarket
    • Momondo
    • Skyscanner
    • Flygresor.se

    Det vi vet när vi ska jämföra flygbiljetter är att vi vill:

    • Vara borta i cirka 2 veckor
    • Utgå från Arlanda flygplats
    • Landa i Balis huvudstad Denpasar
    • Boka avfärd på en vardag
    • Flyga i slutet av september/början på oktober

    Vi fyller i informationen i sökmotorn och väljer utresa och hemresa på en vardag under perioden vi bestämt oss för. Därefter testar vi olika veckor och tweakar utrese- och hemresedatumen tills vi har testat flera olika kombinationer. Vi hittar följande:

    Utresa: Torsdag 3/10 från Arlanda till Denpasar, via Dubai och Singapore (21t 10m, 2 stopp)

    Hemresa: Torsdag 17/10 från Denpasar till Arlanda, via Singapore och Dubai (24t 30m, 2 stopp)

    Pris tur och retur: 8 976 kronor per person

    Testa olika avreseflygplatser

    Beroende på var i Sverige du bor kan det vara värt att undersöka biljettpriserna från olika avreseflygplatser. Ju större flygplatsen är och ju fler flygningar som avgår därifrån desto lättare är det att hitta flygbiljetter till förmånliga priser. Det kan därför ibland löna sig att åka lite längre till en större flygplats och flyga därifrån, än den som ligger närmast hemmet.

    Bor du i Göteborg kan det kanske löna sig att ta tåget till Stockholm och flyga därifrån och bor du i Skåne kan det gynna sig att åka från Köpenhamns flygplats istället för Malmös.

    I vår sökning testar vi olika flygplatser i Sverige som Göteborg och Malmö, samt flygplatser i grannländernas huvudstäder Köpenhamn och Oslo. Så här såg de billigaste biljetterna ut som vi kunde hitta från de olika avreseflygplatserna:

    Utresa från Stockholm: 8 976 kronor (2 stopp)

    Utresa från Göteborg: 10 802 kronor (2 stopp)

    Utresa från Malmö: 8 790 kronor (2 stopp)

    Utresa från Köpenhamn: 8 466 kronor (2 stopp)

    Utresa från Oslo: 10 464 kronor (2 stopp)

    Boende på Bali

    Bo billigt och bra på Bali

    En annan stor kostnad när det kommer till resor är boendekostnaden. På Bali går det dock att hitta ett fint boende till en relativt liten kostnad. Ibland gynnar det sig att hyra en lägenhet istället för ett hotellrum och det kan också bli betydligt billigare att bo en bit utanför centrum eller från stranden. Det handlar helt enkelt om vad du prioriterar på resan.

    Innan du börjar leta boende är det viktigt att veta hur mycket det får kosta – hur stort utrymme finns det i budgeten? Det är alltså 15 000 kronor minus flygkostnader och pengar till mat och utflykter. Summan som blir över är det som boendet får kosta per person.

    Vi har hittills spenderat 8 976 kronor på flygbiljetter. Det innebär att vi har 6 024 kronor kvar som ska räcka till både boende och övriga utgifter under resan. Därför bestämmer vi att boendet får kosta runt 1 000 – 1 500 kronor för 13 nätter.

    Använd sökmotor för boendet

    Det går att ställa krav på boendet trots att du reser på en budget. Kanske vill du ha en viss standard eller bo på ett visst läge? Det lättaste sättet att jämföra olika boendealternativ och hitta det förmånligaste erbjudandet är även här att använda sig av en sökmotor för resor.

    Det går förstås att söka brett och endast fylla i datum och destination, men för att hitta ett så billigt boende som möjligt är det viktigt att veta vad du är villig att kompromissa med.

    Kan du tänka dig att gå lite längre till stranden för att bo på en större resort med högre standard? Eller bor du hellre lite enklare för att få ett bra läge med närhet till allt?

    För den som inte nödvändigtvis måste bo på hotell finns det mycket att spara på att ta in på hostel eller till och med bo hemma hos en lokal familj, så kallade homestays.

    Gör lite research kring olika orter och lägen för att få en bild över var du vill bo. Olika orter på Bali har olika saker att erbjuda dig som resenär. För att spara in på transportkostnader kan det exempelvis vara bra att bo någonstans som är promenadvänligt, som Seminyak.

    Vi använder oss av Agoda och Airbnb när vi ska söka boende. Det vi vet är att:

    • Datumen är mellan 4 oktober när vi landar till 17 oktober
    • Boendet får kosta upp till 115 kronor per natt
    • Boende i eller i närheten av Seminyak

    Det vi börjar med är att fylla i informationen om datum och destinationen Bali. Vi skriver även in vårt önskade prisspann per natt, men är medvetna om att ju mer pengar vi lägger på boende desto mindre blir över till annat. Vi öppnar upp kartan för att se boendenas lägen och utgår från användarnas betyg vid valet.

    På Airbnb hittar vi ett mysigt gästhus för 102 kronor per natt. Boendet har ett ”mycket bra” betyg på 4,2 av 5 och ligger inte långt ifrån stranden. Boendet är för två personer, vilket innebär att priset kan halveras för ett resesällskap på två.

    För den som reser själv hittar vi även flera hostels på Airbnb till en billig peng.

    Totalt för boende: 1 326 kr (663 kr per person om ni är 2 personer som reser)

    Mat och dryck på Bali

    Budgetera för utgifter på plats

    Nu kommer det svåra – att budgetera för alla kostnader när du väl är på plats. För att resa till Bali på en budget är det viktigt att ha en plan för hur mycket varje utgiftspost får utgöra. Det inkluderar allt från frukost, lunch och middag till transport och utflykter under resan.

    Kostnaden för boende och flygbiljetter vet du på förhand, men när det gäller utgifter på plats är det lätt att spendera mer än du budgeterat för. Kanske är något dyrare än väntat eller så dyker det upp oväntade kostnader. Genom att ha en genomarbetad och realistisk budget som du uppdaterar löpande kan du minska risken för att övertrassera reskassan.

    Budgeten kan göras i ett litet anteckningsblock eller i en budget-app i mobilen. Det viktiga är att du har tillgång till den under resan så att du kontinuerligt kan uppdatera den och hålla koll på hur mycket pengar som finns kvar och justera ditt spenderande utifrån det.

    Vi har 5 361 kronor kvar i vår reskassa till utgifter som rör annat än boende och flyg. Det ska räcka till mat, dryck, transport och aktiviteter i 13 dagar. Så hur får vi pengarna att räcka till dessa kostnader under resan? Vi tittar närmare på varje utgiftspost.

    Budgetera för matkostnader

    Kostnaden för mat och dryck på Bali skiljer sig stort mellan lokala ställen och mer turisttäta platser. Det är dock fortfarande betydligt billigare än i Sverige. Du kan få en måltid på en västerländsk restaurang för runt 80 kronor och på mer lokala ställen för dryga 10 kronor. Det är med andra ord möjligt att äta mycket billigt på Bali för den som inte är så kräsen.

    Ett sätt att hålla nere kostnaderna när det kommer till mat är därför att inte äta alla måltider på västerländska restauranger. Kanske kan frukost och lunch ätas på mindre, lokala ställen och middagarna på restaurang? Då skulle vi kunna räkna med en total matkostnad på cirka 120 kronor per dag.

    För den som planerar att bo i lägenhet eller i ett boende med tillgång till kök kan mycket pengar även sparas in på att köpa matvaror i butik och laga lunch eller middag själv.

    Tänk också på kostnaderna för mat på dit- och hemresan. Eftersom det rör sig om långa flygningar kan det vara bra att ha med sig en extra stor matsäck för att slippa lägga onödiga pengar på dyr flygplansmat eller restaurangbesök på flygplatsen. Ha även med dig en tom vattenflaska som du kan fylla väl inne på flygplatsen innan avgång.

    Vi räknar med att vi kommer lägga 120 kronor per dag i matkostnader. Det ska räcka till både lite finare restauranger, samt enklare måltider till frukost och lunch. Mat till flygresan tar vi med oss i största möjliga mån, men räknar ändå med 100 kronor för resedagarna. Det ger en total matkostnad på 1 640 kronor för hela resan.

    Det är vad vi räknar med som en rimlig kostnad utifrån vad mat på Bali kostar. Med det sagt är det inte säkert att vi kan hålla oss till detta när vi väl är på plats. Därför är det viktigt att hela tiden följa upp – spenderar vi 150 kronor på mat en dag innebär det att vi får spendera 30 kronor mindre en annan.

    Utflykt på Bali

    Utflykter på en budget

    Hur mycket pengar du spenderar på utflykter beror förstås på vad du vill göra under resan. För den som vill göra mer och dyrare utflykter än det som budgeten rymmer gäller det att dra in på kostnader någon annanstans, exempelvis med billigare boende och/eller mat.

    För att hålla nere kostnaderna för utflykter är det viktigt att göra lite förarbete. Googla olika sevärdheter och gör upp en plan för de saker du vill göra. Undersök möjligheterna att ta sig till de olika platserna på egen hand istället för att åka dit med arrangerade turer. Det är ofta betydligt billigare att sätta ihop utflykten själv än att åka på en gemensam tur.

    Ett annat tips när det kommer till att göra utflykter på en budget är att ha med egen mat. Om sevärdheten ligger på en avlägsen plats brukar de få matställen som finns ta extra mycket betalt. Ha också med eget vatten – det finns vattenflaskor som fungerar som en termos och håller drycken kall hela dagen. Perfekt för att undvika vätskebrist i värmen!

    Reskassa kvar: 3 721 kronor

    Vi har alltså några tusen kronor kvar att spendera på utflykter och transport. Under de 12 dagar vi har på Bali tänker vi att vi ska åka på två heldagsutflykter och sedan göra mindre och mer närliggande utflykter de andra dagarna.

    Gratis aktiviteter

    En fördel med att välja en promenadvänlig ort för boendet är att mycket kan upplevas på fot och alltså helt gratis. Utforska området, promenera längst stranden eller gå runt i staden. Ett annat tips är att se om det finns någon festival eller liknande som äger rum under datumen för resan. På så sätt kan du få underhållning utan att spendera en krona.

    Spara in på transport

    En stor kostnad när det kommer till utflykter som inte är på gångavstånd är transporten. Det kan vara lockande att ta en taxi, men på många platser kan det vara betydligt billigare att använda sig av kollektivtrafik som tåg eller buss. Undersök vad som gäller dit du ska åka – finns det fungerande kollektivtrafik eller måste du budgetera för taxi eller hyrbil?
    Idag går det ofta att hitta resebloggare som skriver utifrån erfarenhet från att ha besökt ett resmål och ger tips på vad som är bästa sättet att ta sig runt. Dra nytta av deras kunskap!

    Om du ska åka taxi från flygplatsen till ditt boende kan det vara smart att se om du kan hitta någon som ska på samma håll och dela taxi med dem för att halvera kostnaden.

    Efter lite googlande får vi reda på att det billigaste och enklaste sättet att ta sig runt på Bali är med moped, antingen genom att köra själv eller åka det som taxi. Taxi i bil behöver dock inte bli särskilt dyrt, om vi använder oss av rätt taxibolag.

    Det visar sig också att det finns två appar som ska vara det billigaste sättet att hitta transport, vare sig det är med bil eller moped. Vi tänker att vi vill åka bil-taxi till och från flygplatsen med tanke på resväskorna, samt vid heldagsutflykterna. Resten av transporterandet får bli till fots eller med mopedtaxi kortare sträckor.

    Det är förstås svårt att på förhand veta exakt vad detta kommer kosta, men vi räknar med 200 kronor tur och retur från flygplatsen. Vi ser att en bloggare har bokat en heldag med privat chaufför för 400 kronor, så vi budgeterar för det. För utflykterna och resan till och från flygplatsen blir det alltså 1 200 kronor.

    För kortare resor med moped budgeterar vi för 300 kronor.

    Totalt för transport: 1 500 kronor

    Bali utflykter

    Planera utflykterna

    Det kan vara skönt att boka utflykterna i förväg hemifrån för att på så sätt veta den totala kostnaden. Risken är dock att de utflykter som går att boka online i förväg är dyrare än att boka på plats med lokala guider eller chaufförer. Ofta går det dessutom att pruta på plats, men det kan vara bra att ha skapat sig en uppfattning av vad som är ett rimligt pris.

    Eftersom du reser på en budget är det bra att på förhand veta vad du vill prioritera att se, så att du har råd med det viktigaste. För att dessutom hinna se så mycket som möjligt till en låg transportkostnad är det bra att optimera utflyktsdagarna. Gör en lista över de platser du vill besöka och mappa ut dem på en karta för att se vilka som ligger nära varandra.

    Utöver kostnad för taxi eller annan transport tillkommer ofta mindre inträdeskostnader eller andra avgifter i samband med besöken vid sevärdheterna, vilket också måste tas med i budgeten. I vissa fall kan det dock räcka att se sevärdheten på avstånd, utan betala inträde. Det är dock en avvägning och beror delvis på hur väl du lyckats hålla budgeten.

    Reskassa kvar: 2 221 kronor

    Med transport borträknat har vi drygt 2 000 kronor kvar att spendera på inträden och andra kostnader. För våra två heldagsutflykter tänker vi följande:

    Dag 1

    Planerade stopp i och kring Ubud:

    • Monkey Forest – inträdeskostnad ca 50 kr
    • Tegalallang Risfält – gunga över risfälten ca 100 kr
    • Tegenungan Vattenfall – inträde och parkering ca 20 kr

    Dag 2

    Planerade stopp i och kring Mount Batur:

    • Se soluppgång från Mount Batur – guide och inträde ca 400 kr
    • Bada i varm källa Lake Batur – kostnadsfritt

    Detta är priser som vi lyckats googla oss fram till, men det kan förstås både bli dyrare och billigare än ovan priser. I samband med bokning av chaufför planerar vi därför att fråga om de olika kostnaderna. På så sätt behöver vi inte stöta på överraskningar väl på plats och sedan inte ha råd med det vi vill göra.

    Växla innan eller under resan

    Det kan finnas för- och nackdelar med ett växla pengar på plats, respektive innan resan. Fördelen med att växla innan är att du kan känna dig trygg med att du har kontanter vid behov. Nackdelen är att du ofta får sämre växlingskurs i Sverige än om tar ut pengar i en bankomat på plats. Det kan dock vara bra att ha en mindre summa med sig som trygghet.

    På Bali är valutan Indonesisk Rupiah (IDR). I dagsläget motsvarar en miljon rupiah ungefär 650 SEK. Det är framförallt kontanta betalningar som gäller på Bali och det är därför viktigt att ha kontanter, även om det oftast går att betala med kort i shoppingcenter, på hotell och lyxigare restauranger. För att spara pengar kan det gynna sig att ta ut pengarna i en uttagsautomat.

    Kreditkort på Bali-resan

    Det är fördelaktigt att använda ett kreditkort för resan till Bali, både för att betala flyg och boende och för att ta ut kontanter på plats. Genom att betala resan med ett kreditkort får du ofta en kompletterande reseförsäkring, samt skydd från konsumentkreditlagen vid eventuell flygkonkurs. Du riskerar inte heller att utsättas för bedrägeri och förlora pengar.

    Det är dock bra att känna till att många kreditkort har en avgift för uttag utomlands. För att det ska bli som mest lönsamt att ta ut kontanter lokalt bör du därför välja ett kreditkort som inte har någon uttagsavgift. Därtill bör du alltid välja att bli debiterad i den lokala valutan.

    Bank Norwegian kreditkort

    Vi beslutar oss för att använda Bank Norwegians kreditkort för vår resa till Bali. Det är ett kreditkort som är särskilt fördelaktigt vid resor med fördelar som:

    • Ingen årsavgift
    • 0 kronor i uttagsavgift utomlands
    • Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår
    • Bonuspoäng som ger cashback eller cashpoint som kan användas för att köpa billigare flygresor

    Läs mer om Bank Norwegian kreditkort

    Budgeten i sin helhet

    Det sista steget när det kommer till att planera en budgetresa till Bali är att sammanställa alla delar till en fullständig budget. Lägg ihop kostnaden för varje del – flyg, boende, mat, transport och utflykter – och kontrollera att du klarar dig med dina 15 000 kronor (om det är din budget). Om inte får du gå igenom de olika delarna och se vad du kan dra in på.

    Om du inte har något sparkapital i dagsläget skulle du behöva spara cirka 1 250 kronor i månaden under ett års tid för att ha råd med en resa till Bali för 15 000 kronor. För dig som vill resa redan i höst finns också möjligheten att köpa resan med ett kreditkort eller genom att ta ett mindre lån. Tänk dock på att det då tillkommer ränta, vilket gör resan dyrare.

    Innan du bokar resan kan det också vara bra att ta del av ambassadens reseinformation. Där hittar du information om säkerhetsläget i landet och regler för pass och visum.

    Vi tar en titt igen på vad vi budgeterat för varje del och vad det ger i total resekostnad. Klarar vi att resa till Bali för under 15 000 kronor med vår budget?

    • Flygbiljetter – 8 976 kronor
    • Boende – 663 kronor
    • Mat och dryck – 1 640 kronor
    • Transport – 1 500 kronor
    • Utflykter – 570 kronor

    Total kostnad för resa till Bali: 13 349 kronor / person

    Vår budget gör alltså att vi hamnar under 15 000 kronor för en resa till Bali. Vi har dessutom 1 651 kr kvar att spendera på vad vi vill, eller använda som en extra buffert. Nu återstår bara att boka allt och markera ut datumen i kalendern.

    Bali, here we come!

    Njut av solnedgången på Bali
    Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas