Den nya affärsmodellen – Få förskott på lönen
Slipp dyra smålån och använd pengar från din framtida lön istället. Låter det lockande? Det här är fintechbolaget Graces nya affärsmodell, med inspiration från USA och Storbritannien där liknande tjänster med förskott på lönen redan fått fotfäste. Grundarna ser stor potential för en sådan tjänst även i Sverige och lanserar under året sin nya app, rapporterar Breakit.
Flexa ekonomin med Grace
Grace är ett fintechbolag som grundades 2019 av ett gäng med tidigare erfarenheter inom bankvärlden. Sedan starten har grundarna arbetat med att ta fram en testversion av tjänsten, men nu är nästa mål att utveckla den riktiga produkten som ska lanseras år 2020. Bolaget har även tagit in 7 miljoner kronor i kapital som ska användas till lanseringen, skriver Breakit.
Mot en fast månadskostnad, likt ett abonnemang, ska en Grace-användare kunna ta ut delar av sin inkomst i förskott. Vare sig det handlar om lön, studiemedel eller föräldrapenning. Det ska helt enkelt vara ett alternativ till traditionella smslån för den som snabbt behöver pengar.
Tjänsten beskrivs som en betaltjänst där användaren får sin inkomst utbetald av bolaget innan den riktiga lönen kommit in på kontot. Användaren lånar alltså tillfälligt pengar av Grace och när nästkommande lön väl kommer dras beloppet som nyttjats av automatiskt. För detta betalas en fast månadskostnad, men tjänsten kommer vara gratis att testa.
För att företaget ska kunna försäkra sig om att betalningsförmåga finns måste användare ha en inkomst som går att verifiera med bolagets teknik. Appen kommer även innehålla spartips och en budgetfunktion som ska hjälpa användaren göra bättre val inför kommande månader.
Kritik mot tjänsten
Frihet och kontroll över sin inkomst är ett tydligt budskap som Grace förmedlar till potentiella användare. Grundarna menar att de genom att erbjuda ekonomiplanerare hjälper användare till bättre ekonomiska val i framtiden, men den nya tjänsten har också fått en del kritik redan.
I en artikel av Expressen kritiseras upplägget av sparekonomen Claes Hemberg som menar att tjänsten kan leda till en ond lånespiral eftersom användarna lånar innan de har pengar.
Ekonomiprofessorn Richard Wahlund säger i samma artikel att han inte tror att många kommer vara intresserade av tjänsten i Sverige. Han menar att det kan locka samma personer som tar smslån, men med kravet på fast inkomst minskar gruppen ännu mer.
Wahlund lyfter även fram nackdelen att användandet av tjänsten leder till att personen får mindre pengar kvar av sin inkomst, på grund av avgiften som ska betalas. Där skiljer sig dock inte förfarandet från ett vanligt snabblån eftersom även de har sina kostnader.
För den som är i behov av extra pengar handlar det om vilket alternativ som är billigast, men hur mycket Grace kommer ta ut i prenumerationsavgift återstår att se när tjänsten lanseras.