Nulägesbild: Bostadsmarknaden i Sverige 2024
Efter de senaste årens höga inflation och räntehöjningar börjar trenden äntligen att vända. De rörliga räntorna har sakta börjat sänkas och beräknas sjunka ytterligare under sommarmånaderna. I takt med att inflationen rör sig mot det satta målet på 2 % gör flera experter antagandet att Riksbanken kommer att sänka styrräntan, något som i sin tur kommer att påverka räntorna och bostadsmarknaden.
Är det ett bra tillfälle för en bostadsaffär och hur ska du tänka om att ta bolån? Hur kommer det se ut framöver? Här tittar vi på Sveriges bostadsmarknad 2024 och vad experterna förutspår om fortsättningen.
Dagens bostadsmarknad jämfört med föregående år
2023 års bostadsmarknad var en osäker sådan. Hög inflation med höjda räntor och höga elpriser ledde till sjunkande bostadspriser och färre köpare.
Bara under de tre första månaderna i år har man kunnat se att försäljningen av bostäder ökat med 8 procent jämfört med samma period under 2023. Även det totala försäljningsbeloppet under dessa månader visar på en markant ökning. Totalt såldes det bostäder för 114 miljarder kronor vilket är 11 procent mer än under motsvarande kvartal förra året. Och den positiva trenden fortsätter enligt Svensk Mäklarstatistik, både för bostadsrätter och villor.
Bostadspriserna, och därmed bostadsmarknaden som helhet, styrs i grunden av framtidstron. Det handlar om synen på prisläget i framtiden såväl som bilden av den egna ekonomin de kommande åren. Om synen på framtiden är positiv kommer det att inverka på både utbud och efterfrågan, och därmed även priserna.
Enligt Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik är den generella regeln att det är i Stockholm som priserna brukar röra sig först och mest. Trenden kan sedan komma att synas mer i övriga landet.
Stor skillnad i utbudet
Det är alltså en stor skillnad nu jämfört med bostadsmarknaden ett år tillbaka. Jämför man med hur det såg ut under pandemiåren så går det dock fortfarande trögt, men många som väntat med att lägga ut sin bostad till försäljning tar nu chansen. Detta syns på det stora utbudet hos både Hemnet och Booli.
Under vecka 21 (slutet av maj) ökade utbudet av hus och lägenheter hos Booli med hela 35 % jämfört med samma period föregående år. Antalet bostäder ute till salu nådde då den högsta nivån under en vecka sedan Booli började med sina mätningar 2008.
Även budgivningarna har börjat öka på nytt, och de ser dessutom ut att fortsätta öka, även om de fortfarande ligger långt under de mesta intensiva nivåerna för några år sedan.
Bör du välja ett rörligt eller bundet lån?
Räntorna är en del av utvecklingen. Enligt SEB:s boprisindikator från maj månad planerar endast 8 procent av hushållen i nuläget att binda sina räntor.
Så hur ska du tänka om du står inför att teckna ett nytt bolån? Kort och gott kan man säga att det beror på hur stor trygghet du är ute efter.
Ställ dig själv frågor som:
- Är din inkomst stabil eller finns det risk att du blir av med jobbet?
- Har du planer på att gå ner i arbetstid? Föräldraledighet?
- Hur länge planerar du att bo i din nuvarande bostad?
- Hur ser räntan ut att förändras framåt? Uppåt eller nedåt?
Ett bundet lån kostar i regel mer, men då vet du alltid vad du har för ränta och därmed vad ditt lån kommer att kosta dig under bindningstiden. Ett rörligt lån följer ränteläget och kan därför gå upp och ned. Dessutom kan det finnas pengar att spara på att binda rörliga lån vid rätt tid. Skulle räntan fortsätta gå neråt såsom många experter pratar om så tjänar du faktiskt på att hålla fast vid den rörliga räntan.
Hur ser bostadsmarknaden ut framöver?
Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser att allt fler vågar byta bostad i takt med att räntor och inflation sjunker. Deras prognos är att bostadspriserna kommer att stiga med några procent närmare årsskiftet och att 2025 fortsatt bjuder på högre bostadspriser med lägre räntor.
Enligt Länsförsäkringars Boprisbarometer tror nästan hälften av svenskarna på stigande bostadspriser det närmaste året. Boprisindikatorn från SEB visar på snarlika siffror. Den positiva synen på prisernas utveckling tycks hänga ihop med lägre inflation och bättre löneutveckling i år.
Håll koll på marknadens utveckling
Bostadsaffärer är de största affärer privatpersoner kan göra i Sverige. Det är därför viktigt att ta väl underbyggda beslut. Oavsett om du står i begrepp att köpa, sälja eller hyra bör du ha ett öra mot marken och känna av bostadsmarknaden. Ju mer information du har, desto bättre kan du analysera vilka steg du ska ta härnäst.