Allt fler handlar på nätet – Samla dina e-handelslån
I takt med att e-handeln ökar blir det också mer populärt att betala på faktura, något som de flesta webbutiker idag erbjuder. Dessa betalningar kan lätt skjutas upp och blir då till ett lån med hög ränta. Genom att samla dyra krediter och lån kan du dock minska din lånekostnad.
Krisen slår hårt mot handeln
Coronapandemin är ingen lätt match för handeln. Rekommendationerna att stanna hemma har drabbat butikshandeln hårt och tron på framtida försäljning är nu på rekordlåga nivåer.
Det visar Svensk Handels Handelsbarometer för maj. Annat är det för e-handeln som har sett ett uppsving i försäljning, men trots det faller nu framtidstron även bland näthandlare.
”Trots att karantäntillvaron har gjort att många handlar mer på nätet ser vi också att det ekonomiskt osäkra läget gör att långt ifrån alla nätbutiker har goda tider just nu. Allt fler konsumenter håller helt enkelt i pengarna”, säger Karin Johansson, Svensk Handels vd.
Förändrade konsumentbeteenden
Även om många väljer att hålla i pengarna konsumerar vi fortfarande mycket och då i större utsträckning online. Det har dock skett en förändring i vad vi väljer att lägga våra pengar på.
Vi köper fortfarande sådant som vi anser nödvändigt – som mat, apoteksvaror och produkter inom skönhet och hälsa. Många väljer dock just nu att vänta med att köpa saker som kläder och skor, möbler och heminredning, samt hemelektronik. Det visar PostNords e-barometer.
Första kvartalet 2020 växte e-handeln med 16 procent, visar e-barometern. I snitt 70 procent av deltagarna handlade på nätet varje månad, och starkast ökning var det inom skönhet och hälsa. Där var det nästan 40 procent som köpte skönhets- och hälsoprodukter på nätet.
I samma utsträckning som e-handeln av skönhet och hälsa ökade, minskade e-handeln för kläder och skor. Dels uteblev många klädköp på grund av inställda evenemang under Q1. Huruvida denna nedåtgående trend håller i sig återstår dock att se under andra kvartalet.
Nya konsumentgrupper hos e-handlare
Något annat som noteras i e-barometern är att krisen har minskat åldersgapet mellan yngre som handlar på nätet och äldre som inte gör det. I många år har detta gap förblivit ungefär detsamma, men under första kvartalet ökade andelen e-handlare bland 65- till 79-åringar.
I mars var det 17 procent fler i denna åldersgrupp som handlade mat på nätet jämfört med månaden innan. Detta är en bidragande faktor till dagligvaruhandelns uppsving under Q1.
Vi kan alltså konstatera att hemmatillvaron har lett till att e-handeln fått sig ett uppsving. 53 procent av e-handlarna uppger att de har sett en ökning av nya konsumentgrupper som inte tidigare handlat hos dem. Däribland många äldre konsumenter som inte tidigare e-handlat.
Även många vana e-handlare väljer att handla sådant som de normalt skulle handla i butik på nätet för att hålla sig hemma. Däremot väljer konsumenter att skifta sina prioriteringar.
Se upp för dyra krediter online
Att betala på faktura kan vara en smidig lösning, men det innebär också en ökad risk. Om konsumenten inte kan betala i tid och måste förlänga tillkommer en ränta som i de flesta fall är hög. Med flera sådana krediter kan det bli svårt att få en överblick över alla kostnader.
För att förenkla betalningarna och ta kontroll över situationen kan en lösning vara att samla sina mindre lån och krediter. Det innebär helt enkelt att man tar ett större lån utan säkerhet som motsvarar lånesumman. Dessa pengar används sedan för att lösa alla mindre skulder.
På så sätt har konsumenten endast en ränta och ett lån att hålla koll på. Detta kan i sin tur leda till en sänkning i månadskostnaden och den totala lånekostnaden, men det är ingen garanti. Det är därför viktigt att jämföra kostnaden för de mindre krediterna och privatlånet.